Logo
Edycja XXIV 2019/Etap I

obiekty użyteczności publicznej

← Edycja XXIV 2019/Etap I
Zagłosuj na ten obiekt

Dane obiektu

Dane obiektu
Nazwa obiektu Powiatowe Centrum Kultury Alternatywnej Środa Śląska
Kategoria obiektu obiekty użyteczności publicznej
Kraj Polska
Edycja Edycja XXIV 2019
Adres Przyszkolna 3
55-300 Środa Śląska
dolnośląskie
PL
Opis
Budynek Powiatowego Centrum Kultury Alternatywnej, jest adaptacją istniejącej sali sportowej na salę wielofunkcyjną oraz dwukondygnacyjną dobudową, która powstała w miejscu parterowego obiektu zaplecza sali gimnastycznej, który został wyburzony. Frontową część budynku stanowi istniejący portal wejściowy budynku sali gimnastycznej oraz dobudowane po jego obu stronach dwukondygnacyjne budynki. Dojście i obsługa komunikacyjna budynku zapewniona jest z ulicy publicznej łączącą ul. Wrocławską z ul. Szkolną. Przed obiektem zaprojektowano utwardzenie zapewniające dojście do obiektu, które wykonane zostało z rozbiórkowej kostki granitowej z poprowadzonym równolegle pasem płyt chodnikowych..

Centrum Kultury Alternatywnej ma służyć rozwojowi dzieci i młodzieży, oraz aktywizować osoby w dojrzałym i podeszłym wieku.
Cały obiekt był w słabej kondycji technicznej zarówno z zewnątrz jak i wewnątrz. Forma sali gimnastycznej pod względem architektonicznym była atrakcyjna i godna zachowania. Budynek był przykryty dachem wielospadowym wykończonym dachówką karpiówką w kolorze ceglasto-brązowym. Pokrycie dachu było w złym stanie technicznym i wymagało remontu. Zarówno stolarka okienna jak i drzwiowa w obiekcie sportowym również wymagała wymiany. Tynk zewnętrzny oraz wykończenie wewnętrzne wymagało generalnego remontu. Konstrukcja dachu sali sportowej jest oparta na stalowych dźwigarach widocznych w przestrzeni wewnętrznej pomieszczenia. Główne wejście do obiektu zaakcentowane było godnym zachowania ceglanym portalem. Parterowe budynki dobudowane do sali sportowej nie posiadały walorów architektonicznych i estetycznych, dodatkowo były w złym stanie technicznym, zostały więc wyburzone.

W projekcie założono zachowanie istniejącej sali sportowej, która została zaadaptowana jako sala wielofunkcyjna. Znajduje się w niej scena, oraz automatycznie składana widownia. Główne wejście do budynku mieści się w południowej części. Z przestrzeni holu mamy dostęp do punktu informacji/kasy, głównej sali widowiskowej oraz do przestrzeni komunikacji ogólnej, w której znajdują się reprezentacyjne schody w całości przeszklone prowadzące na piętro. Następnie kierując się ogólnodostępnym korytarzem mamy dostęp do pomieszczeń położonych w północnej strefie- zaplecza teatru oraz pracowni komputerowej z pomieszczeniem socjalnym dla pracowników. Dodatkowo zarówno z komunikacji jak i z zewnątrz budynku mamy dostęp do kawiarni połączonej z przestrzenią wystawienniczą. Lokal gastronomiczny jest wyposażony w zaplecze. Celom obsługi komunikacyjnej obiektu w centralnej części zlokalizowana jest winda przystosowana do przewozu osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich. Na piętrze z przestrzeni komunikacji ogólnej kolejno od zachodniej części mamy dostęp do: studia radia/telewizji internetowej ze studiem nagrań, pomieszczeń biurowych przeznaczonych na cele administracyjne, pracownie warsztatowe tj. pracownia malarstwa, rzeźbiarska, rękodzieła i grafiki zlokalizowane w północnej i południowej części oraz do strefy spełniającej wymogi programu Dziennego Domu „Senior+”. Część przeznaczona dla seniorów jest wydzielona we wschodniej części budynku i posiada osobną wewnętrzna komunikację między poszczególnymi pomieszczeniami. W jego skład wchodzą- przestrzeń ogólnodostępna z aneksem kuchennym, toalety wyposażone w dwie kabiny (damską i męską) i prysznic, szatnię, pokój zabiegowo-pielęgniarski oraz pomieszczenie służące utrzymaniu lub zwiększeniu aktywności ruchowej. W centralnej strefie kondygnacji znajduje się trzon sanitarny służący obsłudze całego piętra. W jego skład wchodzi: toaleta damska, męska oraz toaleta przystosowana do użytku osób niepełnosprawnych na wózkach inwalidzkich.

FORMA ARCHITEKTONICZNA Przebudowa obiektu dokonana została w taki sposób aby nie naruszać bryły istniejącej sali sportowej. Pozostawiono niezmienioną strefę głównego wejścia wysuniętą przed linie dobudowywanego budynku z zachowaniem istniejącego portalu i zastosowaniem nowej stolarki drzwiowej i okiennej. Pozostawiono formę sali sportowej do której dołączono prostopadłościenną bryłę. Cały obiekt podzielono wizualnie na dwa elementy połączone ze sobą szklanym łącznikiem w którym znajduje się reprezentacyjna klatka schodowa. W adaptowanym budynku sali gimnastycznej zostało wymienione pokrycie dachu wielospadowego. Dobudowywany budynek jest przykryty stropodachem. Cały obiekt utrzymany jest w kolorystyce odcieni szarości i bieli z bordowymi akcentami nawiązującymi do koloru pokrycia dachu istniejącej budowli. Zaadaptowany szpaler drzew przed frontową elewacją tworzy spójną całość z projektowaną bryłą. Przebudowa została zaprojektowana w sposób łączący historyczną formę sali sportowej z elementami współczesnej architektury stanowiącej odzwierciedlenie proponowanej nowej funkcji powstającego Centrum Kultury. Wprowadzone rozwiązania, powodują iż obiekt stanowi jednorodną stylistycznie i materiałowo całość dobrze wpisując się w otoczenie tej części miasta.

ZASTOSOWANE MATERIAŁY
• Ściany zewnętrzne wykończone tynkiem w odcieniach szarości z pionowym boniowaniem
• Wnęki okien wykończone tynkiem w kolorze bordowym
• Stolarka okienna w kolorze grafitowym
• Stolarka drzwiowa w kolorze grafitowym
• Przykrycie dachu wielospadowego istniejącej sali sportowej – dachówka płaska w kolorze ceglastym
• Chodnik przed budynkiem wykonany z kostki granitowej rozbiórkowej i płyt chodnikowych
• Obróbka blacharska w kolorze grafitowym

Zdjęcia

Stan obecny
W trakcie modernizacji
Przed modernizacją

Lokalizacja